Kieliszki służące do picia napojów, szczególnie alkoholowych, najczęściej wykonane są ze szkła również kryształowego. Są niezbędnym elementem zastawy stołowej i niewątpliwie ozdobą każdego stołu.
Poza dekoracyjną i praktyczną funkcją zastosowania kieliszków musimy pamiętać o ich kształcie i co za tym idzie przeznaczeniu. I tak np. kieliszki „bombki” podaje się do win burgundzkich – duże do wina czerwonego, mniejsze do białego. Kieliszki w kształcie tulipana podaje się do win prowansalskich, a na wysokiej i smukłej nóżce z szeroką rozdętą bombką – do win alzackich i białych. Na nóżce rozdętej z kulką lub tulipanem pod kielichem podajemy do win czerwonych z regionu Loary, na wysokiej nóżce z prostą czarką – do win białych z okręgu Anjou. Kieliszki na niskiej nóżce o bombiastej czarce – do win z doliny Rodanu, a z czarkami rozszerzającymi się na górze Francuzi zalecają podawać do win popularnych czyli do lekkich win obiadowych. Kieliszki o bardzo wysokiej czarce przeznaczone są do szampana, natomiast duże służą do podawania wody.
Kieliszki to idealny prezent na każdą okazję.