Lista rzeczy, o które należy zadbać, zanim nastąpi ten wyjątkowy dzień, nie ma końca. W dopracowywaniu szczegółów nie wolno zapomnieć o wybornym menu. Na co zwrócić uwagę i o czym pamiętać? Na nurtujące pytania odpowiada doświadczony kreator smaków i Szef Kuchni Hotelu DoubleTree by Hilton Warsaw – ANDRZEJ BRYK
MARTA ŻABSKA, Sales Manager Social Events DoubleTree by Hilton Warsaw:
O czym trzeba pamiętać, planując menu weselne?
ANDRZEJ BRYK, Szef Kuchni DoubleTree by Hilton Warsaw: Wybierając dania, które serwujemy podczas wesela, musimy mieć na względzie przede wszystkim charakter miejsca, w którym organizujemy przyjęcie, i styl uroczystości. Należy pamiętać także o gościach, czyli wziąć pod uwagę ich upodobania kulinarne i skłonność do eksperymentowania. Dla przykładu, w przypadku wesel w bajkowej scenerii sprawdzą się wykwintne dania z egzotycznych mięs z wyszukanymi dodatkami; w klasyczny wariant wpasuje się kuchnia polska, za to na przyjęciu w klubowej aranżacji nie może zabraknąć tzw. „finger food”, czyli małych porcji przekąsek „na jeden gryz”. Oczywiście, inspiracje kulinarne i różne warianty serwowania można ze sobą swobodnie komponować, zawsze pamiętając jednak o tym, co lubią zaproszeni goście. Z myślą o ukochanych babciach warto umieścić w menu np. klasykę kuchni polskiej lub tort bezowy. Mając na względzie dobrych znajomych, którzy uwielbiają próbować egzotycznych potraw, pokusić się o stację Live Cooking, np. z kuchnią meksykańską lub orientalną albo ekologiczną alternatywą dla odważnych, w której przygotowywane są jadalne owady. Nie można zapominać o osobach, które są na konkretnej diecie, należą do społeczności koszernej lub są wegetarianami.
MŻ: Co cieszy się wyjątkowo dużym zainteresowaniem w kuchni weselnej?
AB: W zakresie menu absolutnym hitem są wspomniane wyżej stacje Live Cooking, w których dania są przygotowywane przez profesjonalnych kucharzy na oczach gości i na ich specjalne zamówienie. To kulinarne show, które samo w sobie stanowi atrakcję wizualną, a jednocześnie dostarcza niezwykłych doznań smakowych – potrawy są świeże i gorące, a dodatkowo przygotowane zgodnie z indywidualnymi upodobaniami gościa. To także sposób, aby przełamać konwencję precyzyjnie zaplanowanego menu. Stacja, w której dania są przygotowywane na żywo, może dopełnić menu serwowane lub stanowić innowacyjny dodatek na zasadzie kontrastu. Dlaczego na przykład kuchni polskiej nie uzupełnić sushi albo pikantną kuchnią meksykańską?
MŻ: A stół z wiejskimi przysmakami? Był czas, że cieszył się dużą popularnością. Czy wciąż chętnie na weselach serwuje się tradycyjne wędliny?
AB: Tradycyjny stół wiejski pozwala zaserwować to, co najlepsze w wiejskiej kuchni regionalnej. To smaki lubiane zarówno przez Polaków, jak i zagranicznych gości, dlatego nie ma powodu, żeby z tego rezygnować. To uroczy akcent polskiej wsi, którego tajemnica tkwi nie tylko w jakości podawanych specjałów, ale również w aranżacji. W DoubleTree by Hilton Warsaw kącik wiejski jest urządzony w nowoczesnej formie. Serwujemy w nim najlepsze wędliny i wyroby mięsne sprowadzane z gospodarstwa rolnego, zlokalizowanego w najczystszej z polskich krain – na Mazurach.
MŻ: Jakie dania Pan szczególnie poleca, biorąc pod uwagę gusta Polaków?
AB: Zgodnie z trendami w duchu Slow Food, warto w menu zaplanować dania przygotowane z regionalnych produktów, zakupionych w sprawdzonych źródłach, które gwarantują bogactwo smaków i wartości odżywczych. Nie do przecenienia jest na przykład polska wołowina z Łąk Nadbużańskich, którą serwujemy w DoubleTree by Hilton Warsaw. Zawsze polecam gościom także wędzone ryby słodkowodne, takie jak okonie, szczupaki, sandacze, sieje czy sielawki, które są idealną przekąską do toastu z zimnej wódki.
MŻ: Często Para Młoda zadaje sobie zasadnicze pytanie: menu serwowane czy bufet? Co Pan rekomenduje?
AB: Każda z tych opcji ma swoje zalety, ale też powoduje pewne ograniczenia. Menu serwowane jest bardzo elegancką formą podawania potraw, bo nic nie zastąpi kelnera, który z gracją podaje talerz na stół i dba, by kieliszek z winem był pełny. Jednocześnie jednak serwowanie dań odbywa się w konkretnie ustalonym czasie i zdarza się, że części z gości nie ma akurat przy stoliku. Temu ostatniemu zaradzi menu w formie otwartego bufetu, gdzie potrawy są stale ciepłe i na bieżąco uzupełniane, a goście w dowolnym momencie mogą podejść po swoją porcję. Optymalnym rozwiązaniem jest połączenie obu wariantów – zaplanowanie dań wyserwowanych w kluczowych momentach przyjęcia, np. obiadu, który rozpoczyna całą zabawę, lub kolacji w nocy, przy jednoczesnym zabezpieczeniu bufetów otwartych.
MŻ: A co z tortem?
AB: Tort to wyjątkowy element menu weselnego. Stanowi dopełnienie aranżacji przyjęcia, a akt wspólnego krojenia go przez Parę Młodą jest prawdziwym widowiskiem. Dlatego tak ważne jest, by był jedyny w swoim rodzaju. Cukiernicy z DoubleTree by Hilton Warsaw przygotowują torty weselne na indywidualne życzenie Państwa Młodych. To słodkie dzieła sztuki, tak pod względem smaku, jak i projektu wizualnego.
MŻ: Ostatnie pytanie musi dotyczyć ilości jedzenia. Jak zaplanować menu, by niczego nie zabrakło?
AB: Standardowe wesele trwa 10 do 12 godzin i podaje się na nim do 4 dań gorących, a oprócz tego zimne przekąski, bufet słodki z owocami i napoje. Dawniej jakość przyjęcia się przez pryzmat zastawionych stołów w myśl polskiej zasady „zastaw się, a postaw się”, dzisiaj się od tego odchodzi. Coraz bardziej liczy się jakość i finezja, a nie ilość jedzenia. Stoły mają wyglądać pięknie i obficie. Nie muszą być zaaranżowane z przepychem, za to ma być po prostu świeżo i smacznie!
MŻ: Dziękuję za rozmowę.
Zapraszamy na: www.doubletreewarsaw.pl
Foto: Marta Żabska