Wybór tortu weselnego


Wybór tortu weselnego to sama przyjemność, ale też trudna sztuka. Często pary młode pytają: czym mają się kierować przy tym wyborze? Na pierwszym miejscu zawsze pozostanie smak; lekki, śmietankowy, wzbogacony świeżymi sezonowymi owocami. Idealnie do tego nadaje się nasza krajowa malinka, czerwona porzeczka i borówka. W celu uniknięcia zbyt jednowymiarowego smaku, często dodaje się  wysokogatunkową czekoladę, która w połączeniu ze śmietanką tworzy aksamitny mus.

Należy pamiętać, iż tort zawsze musi być wilgotny, mocno nasączony biszkopt nadaje delikatności. Coraz rzadziej wykonuje się torty weselne zdobione masą cukrową, klienci cenią sobie delikatność i oryginalność. I tu z pewnością wygrywają torty zdobione żywymi kwiatami, które są zabezpieczone przed bezpośrednim kontaktem z tortem. Kwiaty muszą pasować do wystroju sali i dopełniać całości. Mile widziane są płatki jadalnego złota czy też kryształki.

Bardzo docenianym przez państwa młodych jest styl rustykalny, w którym to tort z dużą ilością puszystych traw pampasowych, zieleni sukulentów, ustawiony jest np. na plastrze drewna.

Istotne jest, aby tort nie odbiegał klimatem od stylizacji weselnej. Wszystko musi współgrać, począwszy od kompozycji kwiatowych na sali, przez podziękowania dla gości po candy bar i tort weselny. Jeśli Wasze wesele jest w pięknym zamku, gdzie królują kryształowe żyrandole, a w dodatkach złoto –  pamiętajcie, że tort również powinien być na bogato. Jeśli zaś przyjęcie odbywa się w ogrodzie delikatny semi naked zdobiony zwiewnymi kwiatami sprawdzi się tu idealnie.

Tekst i zdjęcia: Barbara Pietkiewicz-Ambrozko  – MONOPORCJA Pracownia Tortów